•  E-lasku
 •  Nopea 7 € toimitus kaikkiin tilauksiin
 •  Nopeat toimitukset toimitus 4-6 arkipäivää
Näytä ALV:
 • Suomi
 • Arkisto:

  Defibrillaattori ja lapset

  Nykyään kaikkialla maassa on suuri määrä defibrillaattoreita, olipa kyseessä sairaalarakennukset, koulut, yritykset tai yksityishenkilöt. Näitä voidaan käyttää aikuisille, joiden sydän on pysähtynyt yhtäkkiä. Monet ihmiset ovat kuitenkin epävarmoja, voidaanko defibrillaattoria käyttää myös lapsille. Siksi kerromme tarkemmin, miten defibrillaattori voi auttaa lapsia.

   

  Mikä on defibrillaattori?

  Defibrillaattori voi pelastaa äkillisen sydänpysähdyksen uhrin hengen. Antamalla iskuja suoraan sydämeen kone palauttaa normaalin sydämen rytmin.

  Jos lähistöllä on defibrillaattori, se on haettava mahdollisimman pian. Jos kone voi antaa sähköiskun kolmen minuutin sisällä sydänpysähdyksen saaneesta henkilöstä, eloonjäämismahdollisuus on jopa 70 %.

  Nämä koneet on suunniteltu niin, että niitä voivat käyttää kuka tahansa, jopa aloittelija. Kone antaa selkeitä ääniohjeita etkä voi tehdä virheitä, vaikka et olisi saanut koulutusta defibrillaattorin käyttöön.

   

  Onko lapsille defibrillaattoreita?

  Lapsille ei ole olemassa erityisiä defibrillaattoreita, mutta aikuisille suunnattuja defibrillaattoreita voidaan käyttää myös nuorimmille. Niitä voidaan käyttää hieman eri tavalla riippuen siitä, mikä laite on saatavilla. Vilkaistaan lähemmin sitä, miten tarkalleen niitä käytetään.

   

  Defibrillaattori lasten elektrodeilla

  On olemassa erityisiä lasten elektrodeja, joita voit käyttää defibrillaattorissasi. Nämä antavat pienempiä sähköiskuja, jotka ovat parempia vauvalle.  Isku on 50-80 joulea 150 joulen sijaan.

  Erityisiä lasten elektrodeja ei tarvita, mutta nämä elektrodit käyttävät myös erityistä pediatrista tietokantaa sydämen analysoinnin aikana, antaen tarkempaa tietoa. Pienten lasten syke on nopeampi kuin aikuisen.

  Erityisiä lasten elektrodeja tulee käyttää ensisijaisesti nuoremmille, 1–8-vuotiaille lapsille tai alle 25 kg painaville lapsille.

   

  Lapsitilalla varustettu defibrillaattori

  Parempi vaihtoehto on käyttää defibrillaattoria, jossa on lapsitila. Näin voit välttää elektrodien vaihtamisen hätätilanteessa. Tämä johtaa hengenpelastuksen viivästymiseen.

  On paljon helpompaa, jos defibrillaattorissa on lapsitila. Tällöin sinun tarvitsee vain painaa painiketta tai käyttää lapsipainiketta aktivoidaksesi sen. Se on nopein, helpoin ja turvallisin tapa pelastaa lapsi.

   

  Aikuille tarkoitetun defibrillaattorin käyttäminen lapsille

  Aikuisten defibrillaattoreita voidaan käyttää myös lapsilla ilman erityisiä muutoksia. On kuitenkin otettava huomioon, että jos lapsi painaa alle 25 kg, elektrodit on kytkettävä eri tavalla. Kaksi aikuiselektrodia on kiinnitettävä rintakehän keskelle ja selän keskelle lapaluiden väliin.

  Lapsi, jotta hoidetaan aikuisten defibrillaattorilla ilman lapsitilaa tai lasten elektrodeja, saavat väistämättä liikaa virtaa. On kuitenkin parempi hoitaa lasta kuin olla tekemättä mitään.

   

  Milloin defibrillaattoria tulee käyttää?

  On harvinaista, että lapsi kärsii äkillisestä sydänpysähdyksestä taustalla olevan sydänsairauden, sydänkohtauksen tai muun rytmihäiriön vuoksi. Tämä on yleisempää aikuisilla, joten rytmiä palauttava defibrillaattori auttaa todennäköisemmin aikuisia.

  Lapset saavat useammin sydämenpysähdyksen hukkumisen, tukehtumisen tai vastaavien onnettomuuksien vuoksi johtuen hapen puutteesta. Sydänpysähdyksen syystä riippumatta on kuitenkin tärkeää ryhtyä toimiin välittömästi.

  Lasten defibrillaattoria tulee käyttää mahdollisimman nopeasti. Jos paikalla on useita ihmisiä, yhden henkilön tulee hakea defibrillaattori ja soittaa 112:een samanaikaisesti ja toisen tulee aloittaa elvytys. Elvytyksen aloittamisessa ei saa viivytellä.

   

  Miten käyttää defibrillaattoria lapselle

  Defibrillaattorin käyttäminen lapselle on helppoa. Defibrillaattori on turvallinen ja helppokäyttöinen riippumatta siitä, oletko käyttänyt konetta aiemmin.

  Heti kun käynnistät koneen, se antaa sinulle selkeitä ääniohjeita. Sinun täytyy vain seurata niitä. Muista vaihtaa lapsen elektrodeihin tai aktivoida lapsitila painikkeella tai avaimella, jos sellainen on saatavilla.

  • Käynnistä defibrillaattori

  • Tutki lapsen defibrillaattorin toimintoja

  • Aseta lapsielektrodit tai aktivoi lapsitila, jos sellainen on saatavilla

  • Seuraa laitteen ääniohjeita

  Koska lapset kärsivät usein sydämenpysähdyksistä hapen puutteen vuoksi, on tärkeää seurata lapsesi hengitystä. Hengitysongelmat voivat viitata siihen, että jokin tukkii lapsen hengitysteitä.

   

  Mitä voidaan tehdä lapsen hengen pelastamiseksi?

  Painelu-puhalluselvytys (CPR) on aloitettava välittömästi riippumatta siitä, onko lasten defibrillaattoria saatavilla, jos lapsen henki halutaan pelastaa. Mitä nopeammin elvytys aloitetaan, sitä parempi lapsen mahdollisuus on selviytyä.

  Elvytys koostuu joistakin rintakehän painalluksista ja puhalluksista. Näiden kahden väillä on vaihdeltava tietyllä tahdilla, jotta voidaan varmistaa, että lapsen selviytymismahdollisuus on mahdollisimman korkea. Elvytyksen suorittaminen on erilaista lapsille ja aikuisille ja se riippuu myös siitä, miten vanha lapsi on.

  Aloita tarkistamalla lapsi. Yritä herättää hänet kevyellä ravistuksella. Tarkista lapsen hengitys nähdäksesi, hengittääkö hän normaalisti. Jos lapsi on tajuton ja hengittää epänormaalisti tai ei ollenkaan, sinun on aloitettava elvytys, koska kyseessä on sydämenpysähdys.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Teetkö ostoksia yksityishenkilönä vai yrityksenä?

  YksityishenkilönäYritys