Kuumemittari voi kertoa paljon sairaan henkilön tilasta, huolimatta siitä onko huonosti voiva henkilö aikuinen tai lapsi. Lämpömittarit, eli kuumeen mittaamiseen tarkoitetut mittarit, tulisi olla saatavilla kaikissa sellaisissa paikoissa, joissa ihmiset oleilevat päivittäin – työpaikoilla, kouluissa ja jokaisessa suomalaisessa kodissa. Lämpömittari on rahanarvoinen ja edullinen ensiaputarvike, joka voi auttaa tekemään oikeita päätöksiä ajoissa.
Pitkäaikaisessa tai erittäin korkeassa kuumeessa voi olla tarpeen hakeutua lääkärin hoitoon, ja siksi kotona oleva kuumemittari on helppo ja nopea tapa seurata tilannetta.
Infrapunatekniikkaa käyttävät lämpömittarit ovat erityisen hyödyllisiä virusaikoina, jolloin kontaktittomuus on tärkeää. Tämän tyyppistä kuumemittaria on myös kaikkien helppo käyttää, iästä riippumatta.
Muista aina pitää lämpömittari helposti saatavilla ja sellaisessa paikassa, jossa kaikki tietävät sen säilytyspaikan. Näin se voidaan ottaa käyttöön heti, kun joku tuntee olonsa sairaaksi.
Kehon lämpötilan mittaaminen on ollut viimeisen 150 vuoden aikana yksi terveydenhuollon tärkeimmistä tutkimuksista ihmisten terveydentilan ymmärtämisessä. Lämpömittarit kertovat paljon siitä, miten keho reagoi esimerkiksi tulehdukseen, sairastumiseen tai hoitoon.
Ihmisillä voi olla hieman erilainen kehon lämpötila, mutta keskimääräinen on noin 37 °C. Kuume voidaan mitata eri kehonosista, kuten:
Korvasta (tärykalvon lämpö)
Suusta
Peräsuolesta (tarkimpana mittauspaikkana)
Peräsuolesta mittaamista pidetään usein tarkimpana, mutta se ei ole yhtä nopea, mukava tai hygieeninen kuin infrapunakuumemittari, joka mittaa korvasta tai otsasta.
Useimmat lämpömittarit toimivat paristoilla, jotka toimitetaan yleensä laitteen mukana. Kuumemittari on hyvä puhdistaa säännöllisesti, mielellään jokaisen käytön jälkeen. Infrapunakuumemittarit ovat paitsi hygieenisempiä, myös nopeampia ja mukavampia käyttää kuin perinteiset mittarit, jotka asetetaan kainaloon tai suuhun.