•  E-lasku
  •  Nopea 9 € toimitus kaikkiin tilauksiin
  •  Nopeat toimitukset toimitus 3-5 arkipäivää
Näytä ALV:

Hengityspalje

Esittely

Hengityspalje on lääketieteellinen laite joka kuljettaa happea potilaan keuhkoihin joka ei tilansa vuoksi pysty itse hengittämään, Tämä voi olla ratkaisevaa potilaan eloonjäämisen suhteen. Hengityspaljetta on käytetty jo 1900 luvun alussa jolloin myös ambulanssit alkoivat pitämään palkeita mukanaan potilaiden pelastamiseksi.

Alussa varustus oli varsin suuri, Tarvittiin 3 henkilöä kantamaan laite ambulanssista potilaan luo, mutta vuosien muutosten takia on palkeesta tullut sekä helposti mukanaan kannettava että helppokäyttöinen. Muita nimiä hengityspalkeelle ovat ‚the bag valve mask‘‘ sekä ‚‘ambu bag‘‘.

Meidän myymämme hengityspalje on Norjalainen laatuvalmistaja Laerdal. Heidän hengityspalkeita löytyy sekä aikuisille että lapsille kerta-käyttö sekä moni-käyttöisenä.

 

Eri tyyppisiä ventilaation avustuksia

Ventilaation avustaminen tarkoittaa hapen kuljettamista potilaan keuhkoihin ulkoisen tekijän avulla.

Potilas tarvitsee tämänlaista apua kun hän on tajuton ja kärsii hapenpuutteesta. Potilaan hengityksen avustamista voidaan suorittaa seuraavilla hengityspalkeilla:

Manuaalinen hengityspalje vaatii käyttäjän joka aktiivisesti puristaa paljetta sisään ja ulos. Nämä ovat yleensä kahdessa eri koossa, Aikuinen ja potilas. 

Manuaaliset hengityspalkeet lapsille ovat useimmiten varustettuja turvaventtiilillä joka säätä hapen määrä joka kulkeutuu keuhkoihin. Tämä on estääkseen keuhkovaurion liiallisen ilman myötä. Aikuisten palkeissa tätä venttiiliä ei ole.

Itsestään täyttyvä hengityspalje on tavallisin tyyppi. Tässä on sisäänmeno venttiili ilmalle joka tekee sen että se laajenee itsestään, Siitä löytyy myös happivaraaja joka on avuksi kun happea tarvitaan enemmän kuin normaalisti. Vaikka se täyttää itsensä vaatii se edelleen henkilön operoimaan sitä.

Kaasutoimiset hengityspalkeet ovat monimutkaisempia. Nämä kytketään laitteeseen joka toimittaa tietyn määrän painetta potilaalle. Tämä voidaan liittää joko hengitysmaskiin tai intubaatioputkeen. Toinen hyvä puoli näissä palkeissa on se että näillä voidaan toimittaa 100% happea keuhkoihin jotta hapensaanti kehoon on  tehokkaampaa.

 

Miten hengityspaljetta käytetään?

Jatkuvan lääketieteellisen edistyksen vuoksi palkeet muuttuvat paremmaksi ja paremmaksi. Nämä ovat tehty silikonista jotta käyttäjä helposti voi nähdä hengitysmaskin sisään jonka syystä enemmän funktioita on käytettävissä. On hyvin tärkeätä varmistaa että maski on täysin tiivis eikä vuoda. Tämä voidaan tehdä siten että kaikki osat kootaan (paitsi happipussin) ja tukitaan se osa mihin maski tulee kiinni, Mikäli paljetta on helppo painaa kasaan vaikka maskiosa on tukittuna on tämä indikaatio siitä että jokin on pielessä. Palkeen tulee helposti painua kasaan ja ulos kun tämä ei ole tukittuna. Toinen tärkeä asia varmistaa on että ei potilaasta tule takaisin virtausta hengityspalkeeseen. Tämä voi johtaa siihen että hiilidioksidia potilaasta sekoittuu hengityspalkeen happeen joka vähentää potilaan hapensaantia.

Hengityspalje toimii siten että se kuljettaa happea keuhkoihin joko suun tai intubaatioputken kautta. Varmista että maski peittää sekä suun että nenän niin ettei maski vuoda. Hengityspalkeen rakenteen vuoksi potilaan ulos hengittämä ilma ei pääse palkeeseen. Toinen puoli palkeesta voidaan kytkeä happilähteeseen.

Ventiloidessasi potilasta palkeella huomio rintakehän nousu ja lasku. Paine jolla ilmaa annetaan potilaalle vaihtelee iän ja koon mukaan. Vältä hyperventilaatio.

 

Indikaatiot

Hengityspalkeet ovat kokeneet läpimurron lääketieteessä ja erityisesti neonatologiassa. Ennen hengityspalkeita käytettiin kaikenlaisia eri tekniikoita vastasyntyneiden ‚‘herättelyyn‘‘.

JW Sayler kirjoittaa että muutama näistä tekniikoista oli lyödä, puristaa ja jopa upottaa lapsi kylmään ja lämpimään veteen. Hengityspalje keksinnön vuoksi vastasyntyneiden hapenpuutetta hoidetaan nyt hengityspalkeella mikä on myös tieteellisesti paras tapa.

On tiettyjä tilanteita kun hapenanto potilaalle on välttämätöntä, esimerkiksi sydänpysähdyksessä sekä hengitysvajauksessa. Tätä voidaan tarvita myös muissa tilanteissa kuten hengitysvaikeudessa.

 

Kontraindikaatiot

Vaikka hengityspalje on pelastanut lukemattomia henkiä löytyy sen käyttöön myös kontraindikaatioita. On tärkeää arvioida potilaan tilan ennen hengityspalkeen käyttöä.

Seuraavien ehtojen mukaan ei hengityspalkeen käyttöä suositella:

● Potilaat jotka sairastavat COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) eivät pysty hengittämään ulos kaikkea ilmaa keuhkoista joka pahenee hapenannosta.

● Hoitamaton pneumothorax, kasvovamma, sekä totaalinen hengitysteiden tukos on myös tilanteita missä hengityspalje ei auta.

● Potilas jolla on kontrolloimatonta oksentelua voi oksentaa keuhkoihin mikä mahdollisesti voi aiheuttaa sen että potilas tukehtuu omaan oksennukseen ja kuolee.

Näistä syistä on hyvin tärkeä että koulutettu ja kokenut sairaanhoitohenkilöstö arvioi minkä tyyppinen elvytys tulee aloittaa kun edut ja haitat ovat tiedossa.

 

Referenssit

1. Salyer JW. Manual resuscitators: some inconvenient truths.

2. Dunkley CJ, Thomas AN, Taylor RJ, Perkins RJ. A comparison of standard and a

modified method of two resuscitator adult cardiopulmonary resuscitation: description of a new system for research into advanced life support skills. Resuscitation. 1998 Jul 1;38(1):7-12.

3. Wiersema Ubbo F. Noninvasive respiratory support. Cardiothoracic critical care. First ed. Philadelphia: Butterworth, Heinemann, Elsevier. 2007.

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

Svenska Suomi Dansk Eesti Latvijas Litauiska

Selaa luokkia

Verkkokauppa

Tietoa meistä