Terveen ihmisen veren happisaturaation (SPO2) tulisi olla 95-100 % välillä. Jos se laskee alle 92 %:n tulee hakeutua terveydenhuollon piiriin selvittääkseen syyt saturaation laskulle. Pulssioksimetriä on hyvin helppo käyttää. Se laitetaan sormenpäähän ja se alkaa saman tien mitata sekä veren happisaturaation että pulssia. Tulee kuitenkin muistaa, että pulssioksimetri ei pysty mittaamaan luotettavia tuloksia viileästä sormesta, mikäli sormessa on kynsilakkaa tai jos henkilön verenpaine on matala ja ääreisverenkierto on tästä syystä heikkoa.
Pulssioksimetri: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735675799900190, on lääketieteellinen mittauslaite. Kaikilla voi olla siitä käyttöä, ja pienenä laitteen se mahtuu vaivattomasti ensiapulaukkuun. Pulssioksimetri on kajoamaton mittauslaite, se ei siis lävistä ihoa pulssin tai happisaturaation mittaamiseksi. Pulssioksimetri on kivuton käyttää.
Pulssioksimetri läpäisee kehonosan, yleensä sormen, kahdella valon aaltopituudella, punaisella valolla ja infrapunavalolla. Vastaanotin vangitsee valosignaalit ja siten saadaan happisaturaatio ja pulssi mitattua. Pulssioksimetri mittaa kuinka paljon valoa imeytyy sydämenlyöntien aikana ja niitten välissä.
Pulssioksimetriä on hyvä käyttää esimerkiksi keuhkoahtaumataudista tai astmasta kärsivien potilaiden hoidossa. Edellä mainituille henkilöille pulssioksimetrin omistaminen voi olla eduksi, jotta he pystyvät itse mittaamaan oman terveydentilansa.
Pulssioksimetri on hyvä pitää mukana myös jos liikkuu paljon korkealla, esimerkiksi jos harrastaa vuorikiipeilyä tai vaeltamista. Laitetta on helppo käyttää ja mittaukseen ei mene kuin muutama sekunti.
Pulssioksimetri on erittäin hyvä hankinta. Sitä käyttävät terveydenhuollon ammattilaiset, huippu-urheilijat ja kroonisesti sairaat, ja se olisi hyvä löytyä ensiapukasseista. Se on pieni laite, joka ei vie paljon tilaa ja on pitkäikäinen. Laite vaatii ainoastaan paristonvaihdon tarvittaessa.